Descriere
Desi rodia este o specie mediteraneana,ea poate fi cultivata in tot mai multe locuri din tara noastra, in locatii mai calde, mai adapostite. Fructele de rodie sunt bogate în potasiu, flavonoide, calciu și vitamina C.
Soiul „Parfianca” poate atinge o înălțime de până la 5 metri in tarile de origine, dar în condiții de temperatură din tara noastra poate ajunge la o înălțime de 3-3,5 metri. Pentru o maturare sigura a fructelor, merită plantata într-un loc ferit de vânt, chiar și cu o bună toleranță la îngheț. Florile sale strălucitoare, de un roșu portocaliu, care înfloresc din iunie, sunt în formă de pâlnie și au un aspect decorativ asemanator unor garoafe ceea ce conferă un contrast viu cu frunzișul.
Rodie de origine asiatică, acest soi are fructe de dimensiuni medii-mari și foarte colorate. Parfianca prezinta un fruct circular, complet portocaliu-rosu. Boabele din interior sunt puternic colorate in rosu și, deși destul de mici,sunt foarte bogate în suc. Semintele sunt mici si moi ceea ce favorizeaza consumul lor.Gustul este puternic ,ușor acrisor cu o puternica tenta de dulce.
Perioada de recoltare septembrie-octombrie . Conservare bună în post-recoltare Fructul poate fi folosit pentru consum proaspăt, făcând suc sau ca bază pentru prăjituri.
Polenizarea :Rodiile sunt autofertile, dar prin plantarea unui alt soi se poate asigura o productie mai mare de fructe.
Cerințe de sol: Îi plac solurile reavene, bogate în nutrienți, dar crește bine și pe soluri mai sărace, mai compacte.
Cerințe de lumină și căldură: O plantă cu cerințe mari de lumină,care tolerează mai puțin umbrirea.
Necesarul de apa este mediu. Plantati pe sol proaspat sapat si irigati in perioadele de seceta.
Timp de plantare: Plantele cu rădăcină liberă pot fi plantate în martie-aprilie și octombrie-noiembrie, în timp ce plantele în containere pot fi plantate din martie până în noiembrie sau chiar iarna când nu este îngheț.
Ingrijire : Este indicat sa-l instalati sub protectia unui perete al casei, unde primeste o cantitate suficienta de lumina si este protejat de vant. Dacă este necesar, tăiem ramurile slabe sau deteriorate.
Rodiile pot fi cultivate și în ghivece, caz în care planta trebuie așezată într-un loc însorit și cald din primăvară până în toamnă (poate fi ținută chiar și pe balcon), iar iarna ar trebui să fie iernată într-un loc ferit de îngheț, cameră luminoasă cu o temperatură de 0-5 °C.
Rodiile cultivate în ghivece necesită mai multă udare decât omologii lor în aer liber, iar în timpul sezonului de creștere sunt hrănite în mod regulat.
Dăunători și boli : Planta rezistentă, dar poate fi atacată de afide.
Important de știut:
Înălțime la maturitate: 2,5-3 m (în cazul unui climat favorabil de plantare, poate fi până la 5 m) iar distanța dintre plante: 2-2,5×2-2,5 m
Maturare: septembrie-octombrie
Necesar de apă: mediu
Cerere de lumină și căldură: mare;rezista iarna pana la -12-15 grade.
Utilizare: Consum proaspăt, prelucrare în bucătărie, preparare suc
SE LIVREAZA PLANTE DE 1 AN DE 30-40 CM LA GHIVECI.