Descriere
Piperul Sichuan isi are originile in sud-vestul Chinei si face parte din familia citricelor, nefiind inrudit nici cu piperul alb , nici cu piperul verde. Rezista pana la -23 de grade celsius.Este un arbore mic , 3-5 m si spinos care produce fructe la capetele ramurilor. Fructele coapte se deschid pentru a dezveli semintele negre si rotunde.Coaja rosie este folosita drept condiment,deseori in combinatie cu arome puternice in special cu cele acre sau picante.Aceasta poate crea dependenta prin originalitatea si unicitatea gustului, fructele uscate avand miros puternic , care poate fi descris ca asemanator cu cel de lamaie , cu nuante lemnoase sau iuti, mai mult sau mai putin pronuntate.Semintele uneori sunt aruncate ,alteori sunt macinate formand o pulbere care mai atenueaza din puterea cojilor.
Piperul Sichuan este diferit de piperul negru ( nativ din India), ca gust, textura si iuteala. El are o aroma asemanatoare cu a anasonului, un gust mai putin pronuntat decat celelalte tipuri de piper.
Beneficii pentru sanatate si utilizari culinare.
Spre deosebire de celelalte tipuri de piper, cel Sichuan contine uleiuri esentiale deosebite care le confera aroma de citrice cu gust usor intepator. La fel ca si piperul negru, el ajuta digestia prin cresterea cantitatii de suc gastric. De asemenea este o sursa de vitamina A, caroten, piridoxina, tiamina si minerale precum: cupru, potasiu, fier, mangan, fosfor, seleniu si zinc.
Ca si in cazul anasonului, s-au gasit intrebuintari in medicina traditionala in tratamentul durerilor de stomac, are efect anti-septic, anti-spasmodic, digestiv, expectorant, stimulent si tonic.
Boabele de piper Sichuan se utilizeaza in special in bucataria asiatica mai ales pentru slabit si imbunatatirea digestiei.
Ca si in cauzul altor condimente, cum ar fi semintele de coriandru, aroma lor devine mai intensa prin prajire la foc mic. Astfel, piperul Sichuan usor prajit se poate adauga la cartofii prajiti. In cazul tocanitelor si supelor, boabele se pun intr-o panza si sunt lasate sa fiarba cu restul ingredientelor, urmand ca inainte de servire sa fie scoase.
Se livreaza plante bine dezvoltate de 120-140cm la ghiveci