Descriere
Diospyros kaki TIPO este un cultivar obtinut in Japonia la inceputul secolului ,fiind o varietate foarte raspandita (soiul cel mai cultivat in Italia) in special datorita rezistentei bune la temperaturile scazute din iarna.
Planta are o vigoare medie-ridicata, cu o pronuntata tendinta de crestere verticala, o inflorire abundenta,uniform distribuita pe coroana si productivitate ridicata.
FRUCTUL ; Kaki Tipo produce fructe de mari dimensiuni,170-200 g,rotunde in sectiune longitudinala si trasversala, portocalii la coacerea completa.
Se livreaza plante de3- 4 ani la 160-180 cm inaltime la radacina nuda care fructifica in anul 2 de la plantare.
Coaja fructului este galben -portocalie la maturitatea de recoltare sau portocaliu intens la maturitatea fiziologica(coacerea deplina), cand se poate indeparta cu usurinta.
Kaki Tipo se autopolenizeaza.
Kaki Tipo face parte din categoria soiurilor POLLINATION -VARIABIL NON-ASTRINGENT (PVNA) adica fructele sunt foarte bune de mancat daca florile sunt polenizate cu polenul de la alte soiuri de kaki , mai intens colorate si purtatoare de una sau mai multe seminte...Din acest motiv ,pentru a obtine fructe de f buna calitate trebuie amestecate cu alte soiuri polenizatoare , recoltarea facandu-se cel mai bine dupa inmuierea fructelor sau la caderea lor din pom.
Culoarea pulpei este galben-portocalie atunci cand este culeasa pentru comercializare si portocaliu intens in momentul coacerii depline, cu un continut ridicat de zahar.
RECOLTAREA are loc timpuriu la sfarsitul lui Octombrie inceput de Noiembrie.
Se livreaza plante de 2 ani ,la radacina nuda, 100-120 cm care fructifica in anul 3 de la plantare.