Descriere
Disponibil decembrie-ianuarie.
Diospyros kaki JIRO poate fi cultivat in toate zonele unde temperatura nu coboara sub -18 grade.Rezista si peste aceste temperaturi daca e protejat in primii doi ani de la plantare si lemnul se maturizeaza.
FRUCTUL :de dimensiuni medii ,170 g,avand o aroma excelenta, este de forma sferic-aplatizata cu brazde longitudinale care septeaza fructul in patru lobi.
Coaja fructului este galbena -portocalie iar pulpa este galben intens-portocalie spre centrul fructului.
Pulpa este CONSTANT NON-ASTRINGENTA , indiferent daca fructele au sau nu seminte, fructele sunt foarte bune de consum in orice etapa de caocere.Pomul avand preponderent flori femele se autopolenizeaza prin fenomenul numit partenocarpie . Nu necesita prezenta obligatorie a unul alt exemplar dintr-un alt soi dar daca sunt prezente doua soiuri diferite, atunci numarul de fructe pe planta creste.
RECOLTAREA are loc timpuriu la sfarsitul lui Octombrie inceput de Noiembrie, putand fi pastrate mult timp datorita fermitatii pulpei.
COPACUL este de vigoare medie, de productivitate mare si prefera o coroana de tip vas.La plantare e bine sa se scurteze pomul atat pentru a i se imprima aceasta crestere cat si pentru a echilibra coroana cu radacina.Fructul de Kaki este bogat in magneziu, un mineral ce regleaza metabolismul si combate depresia si starea de oboseala. Este chiar mai bogat in potasiu decat banana, fiind astfel indicat chiar si in sarcina. Este bogat in vitamine ca A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C. Contine minerale necesare organismului, precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki Jiro este bogat in carbohidrati de buna calitate si contine la fel de multi antioxidanti ca si ceaiul verde. Foarte bogat in betacaroten, fructul este indicat sa se consume cu tot cu coaja. Kaki contribuie la preventia aterosclerozei, ajutand la reducerea stresului oxidativ.
Se livreaza plante de 4 ani la 160-180 cm inaltime la radacina nuda care fructifica in anul 2 de la plantare.