Descriere
Diospyros kaki HANA FUJU este unul dintre cele mai cultivate soiuri de kaki datorita calitatilor sale gustative si a rezistentei ridicate la temperaturile scazute-18 de grade.
FRUCTUL :de dimensiuni mari , 200-260 g,avand o aroma excelenta este de forma sferic-aplatizata cu brazde longitudinale care septeaza fructul in patru lobi.
Coaja fructului este galben-portocalie la maturitatea de recoltare(pentru comercializare se culeg mai necoapte) sau de culoare rosie-portocalie la maturitatea fiziologica(coacerea deplina). Pulpa este NON-ASTRINGENTA , f buna la gust in fructele fertilizate(purtatoare de seminte) cat si in cele fara seminte, nefertilizate(partenocarpice),soiul facand parte din grupa soiurilor POLLINATION -CONSTANT NON-ASTRINGENT(PCNA).
Culoarea pulpei este galben-portocalie atunci cand este culeasa pentru comercializare si de un portocaliu intens in momentul coacerii depline, cu un continut ridicat de zahar.
Soiul este AUTOFERTIL(PARTENOCARPIC) , deci nu e obligatorie cumpararea unei alte plante pentru asigurarea polenizarii .Prezenta unui alt exemplar din alt soi creste numarul de fructe pe pom.
RECOLTAREA are loc timpuriu de la jumatatea lui Octombrie spre sfarsitul lui Octombrie.
COPACUL este f viguros, de productivitate mare, 40 kg pe pomul adult si prefera o coroana de tip vas.La plantare e bine sa se scurteze pomul atat pentru a i se imprima aceasta crestere cat si pentru a echilibra coroana cu radacina.
Trebuie plasat intr-o zona mai ferita de vanturi puterice,insorita.Prefera un pamant cu o textura usoara,dar suporta si un sol lutos.
Necesita protectie pe timpul iernii in primii doi ani de la plantare.
REZISTENTA GENERALA LA BOLI:foarte buna
Fructul de Kaki este bogat in magneziu, un mineral ce regleaza metabolismul si combate depresia si starea de oboseala. Este chiar mai bogat in potasiu decat banana. Este bogat in vitamine ca A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C. Contine minerale necesare organismului precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki este bogat in carbohidrati de buna calitate si contine la fel de multi antioxidanti ca si ceaiul verde. Foarte bogat in betacaroten, fructul este indicat sa se consume cu tot cu coaja. Kaki contribuie la preventia aterosclerozei, ajutand la reducerea stresului oxidativ.
Comercializam plante altoite de 2 ani LA RADACINA NUDA 100-120 cm